Включете се и Вие!

Download SETI@home


От доста време по проектите, свързани със SETI се водят разгорещени дебати, като привърженици и противници на идеята излагат безброй аргументи "за" и "против". Търсенията обаче бяха разпокъсани, тъй като при разпределението на наблюдателното време за големите телескопи предпочитание се отдаваше на "по-сериозните" задачи. Малко учени бяха готови да заложат авторитета и кариерата си и да се отдадат на работа в тази интересна, но неблагодатна област. Все пак имаше и такива, поддържащи идеята с цената на всичко. А откриването на извънслънчевите планети убеди и скептиците, че в търсенето наистина има смисъл. Освен това повиши интереса към проблема сред любителите на астрономията.

Всъщност, предложението е доста привлекателно. Разрешете на компютъра си да работи за един от най-вълнуващите научни проекти, провеждани в момента. По времето, когато бездейства, той може да обработва данни като съществува вероятност едно на милиард да ви донесе част от Нобеловата награда за най-великото откритие в историята на човечеството. С негова помощ и чрез най-мощните радиотелескопи ще претърсвате дълбините на нашата Галактика за сигнали от други цивилизации. Нашите знания по астрономия и биология ни карат да вярваме, че е възможно сред безкрая на Космоса да пътуват радиосигнали от братя по разум, които очакват да бъдат отделениот огромната маса космически шум. Шансът точно вие да ги откриете е почти невъзможно да бъде оценен, меко казано е минимален, но все пак е различен от нула.

Затова не е чудно, че повече от три милиона ентусиасти са изтеглили необходимия софтуер, за да се присъединят към проекта, който е и най-мащабният експеримент по разпределение на изчислителната мощ. "Надявахме се да привлечем около сто хиляди сътрудници, но бяхме затрупани от желаещи," - каза Дейвид Андерсън, ръководител на проекта. "Нашата цел не е да внушим излишен ентусиазъм или чувство на поражение. Единственото, което искаме е да покажем на всички ентусиасти как могат реално да се включат в най-мащабния проект за търсене на извънземни цивилизации, провеждан досега и как да внесат своя скромен принос, който може би ще ни изведе до великото откритие".

SETI@home e допълнение към проекта SERENDIP ІV, един от няколкото търсещи извънземен разум. Всеки от тях е замислен по различен начин. Предимството на SERENDIP е, че използва огромната 305 - метрова радиоантена на телескопа Аресибо в Пуерто Рико, за да сканира небето почти непрекъснато. Това е възможно, тъй като проектът е внимателно добавен към наблюдателната програма на инструмента и не пречи на другите изследвания. Лошата страна на това споразумение е, че SERENDIP не може да гледа накъдето пожелае. Наблюденията са повече или по-малко случайни.

радиотелескопът Аресибо

Прослушването започна през юни 1997 г. В продължение на няколко години почти всяка точка от небето между -2 и +38о по деклинация (участъка, достъпен за инструмента) ще бъде прослушана неколкократно. Това е около 28 % от небесната сфера.

Системата изследва микровълновата област на радиоспектъра с честотна лента от 100 MHz , центрирана на 1420 MHz (21 см дължина на вълната) - честотата, на която излъчва неутралният водород. Работещите по проекта SETI отдавна имат предпочитания към честоти, близки до тази линия по две причини. "Надяваме се, че всички радиоинженери в Галактиката, независимо от пътя на развитие, по който вървят ще изберат тази честота, за да сигнализират на други астрономически ориентирани цивилизации, евентуално търсещи контакт с братя по разум". Втората причина е много по-прозаична. Честотите около емисионната линия на неутралния водород са специално запазени за радиоастрономията и смущенията от наземни източници са минимални в сравнение с другите области на радиоспектъра.

Разделяйки спектъра на тесни канали и изследвайки детайлно всеки от тях, проектът се сблъсква с необходимостта от огромна изчислителна мощ. Оказва се, че точно суперкомпютърът, разработен специално за обработка на информацията, е "тясното" място в системата, ограничаващо дълбочината на търсенето.

SETI@home - Решението е хрумнало на специалиста по компютърни науки от Сиатъл Дейвид Гедай преди 5 години. Той осъзнал, че задачата е идеална за разпределение на изчисленията. След като сигналите са записани, те се разделят на малки парчета, предоставяни на милиони доброволци по INTERNET, чиито компютри ще ги обработват, вместо да бездействат в "скрийнсейвър". Когато след многобройни отлагания програмата най-сетне се появи на бял свят през май 1999 г., тя веднага бе залята от желаещи, чиито брой надмина и най-смелите мечти на организаторите.

как да се включите - Софтуерът е прост за инсталиране и удобен за работа. Всичко, от което се нуждаете е компютър (почти всеки модел ще свърши работа, но все пак има някои изисквания към процесора и не забравяйте, че колкото по-бърз е компютърът, толкова по-бързо ще обработва данните), връзка с INTERNET и поне 32 Mb RAM. Програмата се инсталира като резидентен скрийнсейвър на вашия компютър и след това получава по мрежата 350 Kb блок от данни, записан от приемника на SERENDIP. Винаги, когато компютърът ви влезе в режим на изчакване, започва обработката на данните. Ако разполагате с бърз компютър, имате възможност да пуснете програмата да работи постоянно без да пречи на текущата ви работа.

За обработката на един блок данни са необходими от 10 до 50 часа, в зависимост от конфигурацията на системата. За сравнение, приемникът на Аресибо записва около два блока данни всяка секунда. Можете да ускорите работата като изключите графиката, показваща действията, извършвани от програмата. Когато всичко е завършено, компютърът ви изпраща данните обратно и изтегля нов работен файл. Вашият файл с данни идва от много малък участък от небесната сфера. Колко малък? Вземете зрънце ориз, протегнете ръка и се вгледайте в него. Зрънцето, гледано от такова разстояние, съответства на ъгловите размери на областта, от която идват данните, обработвани от вашия компютър. В главната квартира, намираща се в Лабораторията по Космически науки при Калифорнийския университет в Бъркли, вашите резултати отново се анализират заедно с много други. Сигналите, даващи признаци на изкуствен произход, ще бъдат отделени и изследвани в дълбочина по-късно при специални наблюдения. Ако сигналът все още е там и се установи извънземния му произход, радиообсерваториите по света ще бъдат помолени за съдействие и потвърждение. Ако то дойде, на следващия ден ще узнаете за него от първите страници на всички вестници по света.

слабите страни на програмата - Всичко това може да звучи много впечатляващо, но SETI@home анализира само тесен 2.5 MHz участък от 100 MHz честотна лента на SERENDIP. Три или четири наблюдения на една точка от небето едва ли ще са достатъчни, за да се преодолее проблема, известен като трептене на радиоизточниците. Очаква се силата на сигнала, идващ от разстояния по-големи от няколкостотин светлинни години да се променя във времето с период, вариращ от минути до часове, поради взаимодействието с междузвездния газ. Ще е необходимо един и същ участък да се сканира няколко пъти, за да се регистрира повторение в постоянно излъчван сигнал.

Работещите по проекта са предпазливи в прогнозите си за вероятността SETI@home да регистрира сигнал. "Сигурен съм, че ще засечем нещо през следващите 100 години"., казва Андерсън. "Дали това ще се случи в близките две години? Не мисля! Но въпреки всичко трябва да продължим. Цената на успеха ще е огромна, а ние сме едва в началото на пътя. Това е само първата крачка. Намираме се в зората на нашата технологична история. Възможностите ни ще нарастват експоненциално."

Вертимър допълва: "Това може би ще е начинът, по който ще се провеждат повечето експерименти, свързани със SETI в бъдеще. Тези задачи изискват огромна изчислителна мощ, много повече, отколкото може да ни даде съвременната технология. Може би в момента SETI@home е най-големият суперкомпютър на планетата. Това е един прекрасен начин за работа."Често задавани въпроси Земята-нашият общ дом Слънце Слънчева система
Планети Астероиди и метеори Комети Звезди
Съзвездия Галактики Мъглявини Квазари
Вселена Астро-календар 2002 Каталог на обекти Станции и апарати
Какво е телескоп SETI@Home Речник на астронома Links